preskoči na sadržaj

Osnovna škola Rugvica

Login
Tražilica
Upisi u 1. razred

Izaberi srednju školu

Besplatni udžbenici

Grad Zagreb

Obrazac           Privola

 

e-dnevnik

e-dnevnik

Škola stranih jezika

Office 365

Office 365 je besplatan za sve učenike i nastavnike

Odbojka za učitelje

Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Arhiva dokumenata
Projekti

Škole za Afriku

Škole za Afriku

Dabar

Dabar

Sigurnost

Kako zaštititi dijete

CERT

CARNet portali

 

Institucije

 

Anketa (mala)
Kako vam se sviđa web stranica škole?
brojač
Ispis statistike od 4. 8. 2010.

Ukupno: 1457999
Ovaj mjesec: 2428
Ovaj tjedan: 728
Danas: 1
Obilježavanje Dana škole 2018

GLOBE skupina naše škole sudjelovala je u obilježavanju Dana škole sa svojim projektom Putujemo Savom kroz općinu Rugvicu (od Hrušćice do Prevlake). Tema ovogodišnjeg Dana bila je „Prirodna i kulturna baština Hrvatske“. Mi smo odabrali rijeku Savu kao dio prirodne baštine Hrvatske, ali i kao prirodnu baštinu našeg zavičaja. Učenici su provodili terenska istraživanja po Globe protokolima na rijeci Savi u mjestima kroz koje Sava prolazi na području naše općine. Rezultate su prikazali na plakatu koji su sami izradili te je isti bio izložen na otvorenom Danu naše škole. Na taj način, učenici koji su dio GLOBE skupine, prezentirali su svoj rad i GLOBE program učenicima naše škole te ostalim posjetiteljima. Fotografije pogledajte u priloženoj galeriji slika. 

Petra Sekulić, prof.

 

Dan škole 2018 - GLOBE

Obilježavanje Dana planeta Zemlje

Globe skupina naše škole, zajedno sa svojom mentoricom Petrom Sekulić prigodno je obilježila Dan planeta Zemlje, 24.4.2018. Dan planeta Zemlje ujedno je  i rođendan Globe programa. Za početak smo u dvorištu naše škole posadili sadnicu lipe. Ovakvim  činom održivosti željeli smo  pokazati  da se uz malo truda i zajedništva mogu unijeti bitne promjene u život i zajedničku okolinu, čime se doprinosi boljoj i zdravijoj budućnosti za sve nas, a posebno za buduće naraštaje. Stablo lipe će nam također koristiti i u našim Globe opažanjima te ćemo već od jeseni moći pratiti žućenje lišća na njoj. Ostatak prijepodneva iskoristili smo za Globe mjerenja i opažanja; odradili smo atmosferska mjerenja (temperatura, oblaci), izmjerili temperaturu tla te smo odradili i mjerenja na našoj mjernoj postaji Sava i Sava vodostaj. Kako smo obilježili taj dan, pogledajte na fotografijama!

 

Globe-Earth day 2018

Nova mjerna postaja – Sava

Sredinom ožujka kreirali smo novu mjernu postaju na rijeci Savi u blizini naše škole. Mjerimo temperaturu vode rijeke Save te njezin pH. Temperatura  vode mjeri se odmah na mjernoj postaji dok se uzorci za mjerenje pH mogu odnijeti i u školu te tamo obavljamo mjerenja. Mjerenja se provode jednom tjedno. Na slikama možete vidjeti kako je  izgledala Sava 15.3. kad smo započeli s mjerenjima te kako izgleda mjerenje. Tog dana vodostaj je bio u porastu i iznosio je 545 cm.

 

Globe-26.3.2018
 

Učenici naše škole Jakov Brizić, Anamarija Šagud i Ivan Kovačević u subotu 17.veljače bili su na terenskoj GLOBE nastavi u Maksimiru zajedno s GLOBE mentoricama naše škole, učiteljicama Monikom Marić i Petrom Sekulić. Terenska nastava i predavanja organizirana su za škole Zagrebačke županije, Grada Zagreba te Sisačko-moslavačke županije koje provode GLOBE program u svojim školama.  Prvi dio terenske nastave bio je organiziran u XV. gimnaziji u Zagrebu gdje su nas domaćini lijepo ugostili. Učenici su prvo vježbali unos podataka u svjetsku GLOBE bazu. Nakon toga, podijeljeni su u 5 skupina. Na taj način učenici naše škole upoznali su s drugim učenicima iz raznih škola. Sljedeći zadatak  bilo je  orijentacijsko trčanje sa startom iz XV. gimnazije i istim ciljem. Trčali su do  točke u Maksimiru uz pomoć karte te su na svakoj točki morali rješavati određene zadatke. Naši učenici ostvarili su 4 od 5 mogućih mjesta što je odličan rezultat, obzirom da smo tek odnedavno uključeni u projekt. Sljedeći zadatak nam je međužupanijska GLOBE smotra na kojoj ćemo sudjelovati u ožujku. Kako nam je bilo na terenskoj nastavi,  pogledajte u priloženim fotografijama.

Petra Sekulić, prof.

Globe_2018_02

 

Učenici 8. razreda koji pohađaju dodatnu nastavu iz geografije od prosinca 2017. počeli su s opažanjem oblaka u sklopu programa GLOBE. Učenici promatraju oblake i vrstu naoblake u neposrednoj blizini naše škole. Najprije su se upoznali s vrstama oblaka i vježbali unos podataka u svjetsku GLOBE bazu. Nakon faze vježbanja, samostalno su započeli unos podatka u svjetsku GLOBE bazu, a neki pomoću aplikacije za mobitel koja uvelike olakšava unos. Sljedeći korak je nabavka instrumenata za mjerenja (termometra za mjerenje temperature zraka, termometra za mjerenje temperature tla te kišomjera). Te instrumente postavit ćemo u našu meteorološku kućicu koju je napravio naš domar Dado. Kućicu ćemo smjestiti u dvorište naše škole.

Petra Sekulić, prof.

Globe 2018_1

 

GLOBE PROGRAM

06.10.2017.  učiteljice Monika Marić i Petra Sekulić sudjelovale su na Državnom stručnom skupu za voditelje GLOBE programa u II. Osnovnoj školi Čakovec. Učiteljice su nakon odslušanih predavanja i provedenih radionica prošle edukaciju i tako postale osposobljene za GLOBE mjerenja te će naša  škola uskoro, kada se u svjetsku bazu dostave podaci za školu  postati GLOBE škola. Ali najprije da pojasnimo što je to GLOBE projekt i kako se on provodi.

 Zamisao o znanstveno obrazovnom programu GLOBE (Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša) obznanio je na Dan planeta Zemlje 1994. godine tadašnji američki potpredsjednik Al Gore. Na isti je dan (22. travnja) 1995. godine program pokrenut u SAD-u, a vlade mnogih zemalja diljem svijeta tih su dana s američkim predstavnicima potpisale sporazume o provođenju programa GLOBE. Hrvatska je bila među prvim zemljama koje su pristupile ostvarivanju tog svjetskog programa (sporazum je potpisan 13. travnja 1995.). Supotpisnici Sporazuma o implementaciji programa GLOBE u Hrvatskoj su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a neposredna provedba povjerena je Zavodu za školstvo Republike Hrvatske (današnja Agencija za odgoj i obrazovanje). 

Program GLOBE predviđa redovita i kontinuirana učenička mjerenja i opažanja u neposrednom okolišu škole. Mjerenja i opažanja obavljaju se na području atmosfere, vode, tla i pokrova, a rezultati istraživanja  međusobno se upotpunjuju i povezuju čime se ostvaruje program cjelovitog praćenja stanja okoliša.  Prikupljeni  rezultati unose se u zajedničku bazu podataka na GLOBE serveru, koja je otvorena i putem Interneta i dostupna svim posjetiteljima na adresi: www.globe.gov

Državni stručni skup za početnike voditelje održao se u II. Osnovnoj školi Čakovec. Atmosfera na skupu bila je odlična, domaćini su bili izrazito ljubazni i djeca su nas srdačno dočekala. Na skupu je bilo riječi o fenologiji, o GLOBE programu i satelitskim misijama, istraživanju pokrova zemljišta i o atmosferskim mjerenjima. Također, održane su i razne radionice na te teme. Drugi dan skupa održana je terenska nastava u Svetom Martinu na Muri. Kako nam je bilo, pogledajte u priloženim fotografijama. Nadamo se da će ovaj projekt našim učenicima biti zanimljiv i da će se naša škola uspješno predstavljati na državnim smotrama koje se održavaju svake godine.

Petra Sekulić

preskoči na navigaciju