preskoči na sadržaj

Osnovna škola Rugvica

Login
Tražilica
Izaberi srednju školu

 

e-dnevnik

Sigurnost na Internetu

Škola stranih jezika

Office 365

Office 365 je besplatan za sve učenike i nastavnike

Odbojka za učitelje

Kalendar
« Veljača 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Arhiva dokumenata
Projekti

Škole za Afriku

Škole za Afriku

Dabar

Dabar

Sigurnost

Kako zaštititi dijete

CERT

CARNet portali

 

Institucije

 

Anketa (mala)
Kako vam se sviđa web stranica škole?
brojač
Ispis statistike od 4. 8. 2010.

Ukupno: 1424453
Ovaj mjesec: 3420
Ovaj tjedan: 394
Danas: 1
 

Učenici 8. razreda koji pohađaju dodatnu nastavu iz geografije od prosinca 2017. počeli su s opažanjem oblaka u sklopu programa GLOBE. Učenici promatraju oblake i vrstu naoblake u neposrednoj blizini naše škole. Najprije su se upoznali s vrstama oblaka i vježbali unos podataka u svjetsku GLOBE bazu. Nakon faze vježbanja, samostalno su započeli unos podatka u svjetsku GLOBE bazu, a neki pomoću aplikacije za mobitel koja uvelike olakšava unos. Sljedeći korak je nabavka instrumenata za mjerenja (termometra za mjerenje temperature zraka, termometra za mjerenje temperature tla te kišomjera). Te instrumente postavit ćemo u našu meteorološku kućicu koju je napravio naš domar Dado. Kućicu ćemo smjestiti u dvorište naše škole.

Petra Sekulić, prof.

Globe 2018_1

 

GLOBE PROGRAM

06.10.2017.  učiteljice Monika Marić i Petra Sekulić sudjelovale su na Državnom stručnom skupu za voditelje GLOBE programa u II. Osnovnoj školi Čakovec. Učiteljice su nakon odslušanih predavanja i provedenih radionica prošle edukaciju i tako postale osposobljene za GLOBE mjerenja te će naša  škola uskoro, kada se u svjetsku bazu dostave podaci za školu  postati GLOBE škola. Ali najprije da pojasnimo što je to GLOBE projekt i kako se on provodi.

 Zamisao o znanstveno obrazovnom programu GLOBE (Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša) obznanio je na Dan planeta Zemlje 1994. godine tadašnji američki potpredsjednik Al Gore. Na isti je dan (22. travnja) 1995. godine program pokrenut u SAD-u, a vlade mnogih zemalja diljem svijeta tih su dana s američkim predstavnicima potpisale sporazume o provođenju programa GLOBE. Hrvatska je bila među prvim zemljama koje su pristupile ostvarivanju tog svjetskog programa (sporazum je potpisan 13. travnja 1995.). Supotpisnici Sporazuma o implementaciji programa GLOBE u Hrvatskoj su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a neposredna provedba povjerena je Zavodu za školstvo Republike Hrvatske (današnja Agencija za odgoj i obrazovanje). 

Program GLOBE predviđa redovita i kontinuirana učenička mjerenja i opažanja u neposrednom okolišu škole. Mjerenja i opažanja obavljaju se na području atmosfere, vode, tla i pokrova, a rezultati istraživanja  međusobno se upotpunjuju i povezuju čime se ostvaruje program cjelovitog praćenja stanja okoliša.  Prikupljeni  rezultati unose se u zajedničku bazu podataka na GLOBE serveru, koja je otvorena i putem Interneta i dostupna svim posjetiteljima na adresi: www.globe.gov

Državni stručni skup za početnike voditelje održao se u II. Osnovnoj školi Čakovec. Atmosfera na skupu bila je odlična, domaćini su bili izrazito ljubazni i djeca su nas srdačno dočekala. Na skupu je bilo riječi o fenologiji, o GLOBE programu i satelitskim misijama, istraživanju pokrova zemljišta i o atmosferskim mjerenjima. Također, održane su i razne radionice na te teme. Drugi dan skupa održana je terenska nastava u Svetom Martinu na Muri. Kako nam je bilo, pogledajte u priloženim fotografijama. Nadamo se da će ovaj projekt našim učenicima biti zanimljiv i da će se naša škola uspješno predstavljati na državnim smotrama koje se održavaju svake godine.

Petra Sekulić

preskoči na navigaciju