preskoči na sadržaj

Osnovna škola Rugvica

Login
Tražilica
e-dnevnik
Upisi u 1. razred

Izaberi srednju školu

 

Office 365

Office 365 je besplatan za sve učenike i nastavnike

Odbojka za učitelje

Kalendar
« Prosinac 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Arhiva dokumenata
Projekti

Dabar

Dabar

Sigurnost

Kako zaštititi dijete

CERT

CARNet portali

 

Institucije

 

Anketa (mala)
Kako vam se sviđa web stranica škole?
brojač
Ispis statistike od 4. 8. 2010.

Ukupno: 1568120
Ovaj mjesec: 578
Ovaj tjedan: 731
Danas: 101
MEĐUŽUPANIJSKA GLOBE SMOTRA

15.3. 2019.  učenici 5. razreda naše škole Petra Agatić, Ivano Hladnik i Sara Telbiz, članovi Globe skupine sudjelovali su na međužupanijskoj Globe smotri. Na smotri su predstavili rad naše škole u Globe programu u razdoblju od jedne godine. Ostvarili smo rezultat od 58,52 boda od mogućih 100 (za prolazak na državnu smotru Globe škola bilo je potrebno 80 bodova). Škola je ostvarila odličan rezultat, a  u programu je  manje   od 2 godine. Također, i naš projekt je prihvaćen i uspješno ocijenjen. Primili smo pohvale od iskusnijih kolega koji su u programu više od  10 godina. Za napomenuti je i to da smo jedini na smotri imali opažanja o vrstama i ličinkama komaraca. Veselimo se smotri sljedeće godine i već sada vrijedno radimo kako bismo ostvarili što bolji rezultat.

Petra Sekulić, Globe mentor

GLOBE - smotra 2019.

Vrijedna donacija Osnovnoj školi Rugvica

Proteklih tjedana u Osnovnu školu Rugvica stigla je vrijedna donacija koju je škola dobila zahvaljujući Općini Rugvica i načelniku Mati Čičku. Donacija je namijenjena za potrebe GLOBE programa koji se provodi već dvije godine u našoj školi. U programu sudjeluju učenici petih razreda.

GLOBE program je znanstveno – obrazovni program  i obuhvaća globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša. Program je pokrenut u SAD-u 1995. godine na Dan planeta Zemlje. Hrvatska je bila među prvim državama koje su potpisale sporazum te iste godine. Program predviđa redovita i kontinuirana učenička mjerenja i opažanja u neposrednom okolišu škole. Prikupljeni podaci unose se u zajedničku bazu podataka na GLOBE serveru (www.globe.gov) .

Ovim putem zahvaljujemo Općini Rugvica na vrijednoj donaciji (uređaj i standardna otopina za mjerenje električne vodljivosti, pH listići, listići za mjerenje nitrata i nitrita u vodi, turbidity cijev – za određivanje prozirnosti vode, digitalni higrometar). Svi ovi uređaji i materijali najviše nam koriste za hidrološka mjerenja koja učenici obavljaju u neposrednoj blizini škole, na rijeci Savi.

Sudjelujući u ovom programu učenici stječu vrijedna znanja i vještine koja će im pomoći u daljnjem obrazovanju i u životu.

Petra Sekulić, GLOBE mentor

 

Globe_2019_02

GLOBE aktivnosti (rujan - listopad)

NAPREDNI TEČAJ ZA GLOBE VODITELJE - OSIJEK, 11. I 12. LISTOPADA 2018.

Globe voditeljice naše škole sudjelovale su na državnom skupu za Globe voditelje koji se održao u Osijeku 11. i 12. listopada 2018. Nakon uvodnog dijela i osnovnih činjenica o Globe programu, Europskoj fenološkoj kampanji te satelitskim misijama u naprednoj skupini bilo je riječi i o osnovnim protokolima za tlo te smo iste provodili putem raznih istraživačkih procesa. Drugog dana skupa održano je terensko istraživanje u Kopačkom ritu. Prije polaska održana su i predavanja u OŠ Antuna  Mihanovića o komarcima i protokolima za komarce.  U  Kopačkom ritu   prvo smo istraživali na terenu:  fizikalno-kemijski uvjeti vode i pojava ličinki komaraca. Vježbali smo i unos podataka za komarce preko aplikacije Globe observer. Nakon toga slijedilo je upoznavanje parka i vožnja brodom.

Petra Sekulić, prof. geografije

 

IZAZOV JEZERA (2.10.-8.10.2018.)

Učenici 5. razreda koji sudjeluju u GLOBE programu 3.listopada 2018. sudjelovali su  u Izazovu jezera koji se održavao diljem svijeta u tjednu od 2. do 8. listopada. U isto vrijeme trajala je Globe ekspedicija na jezeru Victoria u Africi i na Pokhara jezeru u Nepalu. Kad se podaci unesu mogu se uspoređivati s ostalim podacima iz Globe baze. Učenici su obavljali hidrološka mjerenja  na jezeru Trstenik 1 i to mjerenja temperature vode, pH vode te oblačnost. Tog dana počeli smo i s novim protokolom -  protokolom za mapiranje staništa komaraca. Učenici su se super zabavili i naučili puno  novoga.

Petra Sekulić, prof. geografije

 

ZELENA ČISTKA – 14.9.2018.

U petak,  14.9. OŠ Rugvica sudjelovala je u globalnoj akciji čišćenja Let's do it world!  u sklopu kampanje Zelena čistka. U akciji su također sudjelovali i učenici GLOBE skupine naše škole.

Važnost ovog projekta potvrdilo je i Povjerenstvo Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Učenici su čistili okoliš škole te područje oko školskog igrališta. Učenicima su osigurane rukavice za čišćenje i vreće za odlaganje prikupljenog otpada. Akcija čišćenja uspješno je provedena i nadamo se da će u budućnosti biti još sličnih aktivnosti kako bi okoliš naše škole uvijek bio čist. Akcija je potaknula djecu da se uvijek moraju brinuti o zbrinjavanje otpada na prihvatljiv način.

Petra Sekulić, prof. geografije

 

Obilježavanje Dana škole 2018

GLOBE skupina naše škole sudjelovala je u obilježavanju Dana škole sa svojim projektom Putujemo Savom kroz općinu Rugvicu (od Hrušćice do Prevlake). Tema ovogodišnjeg Dana bila je „Prirodna i kulturna baština Hrvatske“. Mi smo odabrali rijeku Savu kao dio prirodne baštine Hrvatske, ali i kao prirodnu baštinu našeg zavičaja. Učenici su provodili terenska istraživanja po Globe protokolima na rijeci Savi u mjestima kroz koje Sava prolazi na području naše općine. Rezultate su prikazali na plakatu koji su sami izradili te je isti bio izložen na otvorenom Danu naše škole. Na taj način, učenici koji su dio GLOBE skupine, prezentirali su svoj rad i GLOBE program učenicima naše škole te ostalim posjetiteljima. Fotografije pogledajte u priloženoj galeriji slika. 

Petra Sekulić, prof.

 

Dan škole 2018 - GLOBE

Obilježavanje Dana planeta Zemlje

Globe skupina naše škole, zajedno sa svojom mentoricom Petrom Sekulić prigodno je obilježila Dan planeta Zemlje, 24.4.2018. Dan planeta Zemlje ujedno je  i rođendan Globe programa. Za početak smo u dvorištu naše škole posadili sadnicu lipe. Ovakvim  činom održivosti željeli smo  pokazati  da se uz malo truda i zajedništva mogu unijeti bitne promjene u život i zajedničku okolinu, čime se doprinosi boljoj i zdravijoj budućnosti za sve nas, a posebno za buduće naraštaje. Stablo lipe će nam također koristiti i u našim Globe opažanjima te ćemo već od jeseni moći pratiti žućenje lišća na njoj. Ostatak prijepodneva iskoristili smo za Globe mjerenja i opažanja; odradili smo atmosferska mjerenja (temperatura, oblaci), izmjerili temperaturu tla te smo odradili i mjerenja na našoj mjernoj postaji Sava i Sava vodostaj. Kako smo obilježili taj dan, pogledajte na fotografijama!

 

Globe-Earth day 2018

Nova mjerna postaja – Sava

Sredinom ožujka kreirali smo novu mjernu postaju na rijeci Savi u blizini naše škole. Mjerimo temperaturu vode rijeke Save te njezin pH. Temperatura  vode mjeri se odmah na mjernoj postaji dok se uzorci za mjerenje pH mogu odnijeti i u školu te tamo obavljamo mjerenja. Mjerenja se provode jednom tjedno. Na slikama možete vidjeti kako je  izgledala Sava 15.3. kad smo započeli s mjerenjima te kako izgleda mjerenje. Tog dana vodostaj je bio u porastu i iznosio je 545 cm.

 

Globe-26.3.2018
 

Učenici naše škole Jakov Brizić, Anamarija Šagud i Ivan Kovačević u subotu 17.veljače bili su na terenskoj GLOBE nastavi u Maksimiru zajedno s GLOBE mentoricama naše škole, učiteljicama Monikom Marić i Petrom Sekulić. Terenska nastava i predavanja organizirana su za škole Zagrebačke županije, Grada Zagreba te Sisačko-moslavačke županije koje provode GLOBE program u svojim školama.  Prvi dio terenske nastave bio je organiziran u XV. gimnaziji u Zagrebu gdje su nas domaćini lijepo ugostili. Učenici su prvo vježbali unos podataka u svjetsku GLOBE bazu. Nakon toga, podijeljeni su u 5 skupina. Na taj način učenici naše škole upoznali su s drugim učenicima iz raznih škola. Sljedeći zadatak  bilo je  orijentacijsko trčanje sa startom iz XV. gimnazije i istim ciljem. Trčali su do  točke u Maksimiru uz pomoć karte te su na svakoj točki morali rješavati određene zadatke. Naši učenici ostvarili su 4 od 5 mogućih mjesta što je odličan rezultat, obzirom da smo tek odnedavno uključeni u projekt. Sljedeći zadatak nam je međužupanijska GLOBE smotra na kojoj ćemo sudjelovati u ožujku. Kako nam je bilo na terenskoj nastavi,  pogledajte u priloženim fotografijama.

Petra Sekulić, prof.

Globe_2018_02

 

Učenici 8. razreda koji pohađaju dodatnu nastavu iz geografije od prosinca 2017. počeli su s opažanjem oblaka u sklopu programa GLOBE. Učenici promatraju oblake i vrstu naoblake u neposrednoj blizini naše škole. Najprije su se upoznali s vrstama oblaka i vježbali unos podataka u svjetsku GLOBE bazu. Nakon faze vježbanja, samostalno su započeli unos podatka u svjetsku GLOBE bazu, a neki pomoću aplikacije za mobitel koja uvelike olakšava unos. Sljedeći korak je nabavka instrumenata za mjerenja (termometra za mjerenje temperature zraka, termometra za mjerenje temperature tla te kišomjera). Te instrumente postavit ćemo u našu meteorološku kućicu koju je napravio naš domar Dado. Kućicu ćemo smjestiti u dvorište naše škole.

Petra Sekulić, prof.

Globe 2018_1

 

GLOBE PROGRAM

06.10.2017.  učiteljice Monika Marić i Petra Sekulić sudjelovale su na Državnom stručnom skupu za voditelje GLOBE programa u II. Osnovnoj školi Čakovec. Učiteljice su nakon odslušanih predavanja i provedenih radionica prošle edukaciju i tako postale osposobljene za GLOBE mjerenja te će naša  škola uskoro, kada se u svjetsku bazu dostave podaci za školu  postati GLOBE škola. Ali najprije da pojasnimo što je to GLOBE projekt i kako se on provodi.

 Zamisao o znanstveno obrazovnom programu GLOBE (Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša) obznanio je na Dan planeta Zemlje 1994. godine tadašnji američki potpredsjednik Al Gore. Na isti je dan (22. travnja) 1995. godine program pokrenut u SAD-u, a vlade mnogih zemalja diljem svijeta tih su dana s američkim predstavnicima potpisale sporazume o provođenju programa GLOBE. Hrvatska je bila među prvim zemljama koje su pristupile ostvarivanju tog svjetskog programa (sporazum je potpisan 13. travnja 1995.). Supotpisnici Sporazuma o implementaciji programa GLOBE u Hrvatskoj su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a neposredna provedba povjerena je Zavodu za školstvo Republike Hrvatske (današnja Agencija za odgoj i obrazovanje). 

Program GLOBE predviđa redovita i kontinuirana učenička mjerenja i opažanja u neposrednom okolišu škole. Mjerenja i opažanja obavljaju se na području atmosfere, vode, tla i pokrova, a rezultati istraživanja  međusobno se upotpunjuju i povezuju čime se ostvaruje program cjelovitog praćenja stanja okoliša.  Prikupljeni  rezultati unose se u zajedničku bazu podataka na GLOBE serveru, koja je otvorena i putem Interneta i dostupna svim posjetiteljima na adresi: www.globe.gov

Državni stručni skup za početnike voditelje održao se u II. Osnovnoj školi Čakovec. Atmosfera na skupu bila je odlična, domaćini su bili izrazito ljubazni i djeca su nas srdačno dočekala. Na skupu je bilo riječi o fenologiji, o GLOBE programu i satelitskim misijama, istraživanju pokrova zemljišta i o atmosferskim mjerenjima. Također, održane su i razne radionice na te teme. Drugi dan skupa održana je terenska nastava u Svetom Martinu na Muri. Kako nam je bilo, pogledajte u priloženim fotografijama. Nadamo se da će ovaj projekt našim učenicima biti zanimljiv i da će se naša škola uspješno predstavljati na državnim smotrama koje se održavaju svake godine.

Petra Sekulić

preskoči na navigaciju