preskoči na sadržaj

Osnovna škola Rugvica

Login
Tražilica
Vremenska prognoza

e-dnevnik

Upisi u 1. razred

Izaberi srednju školu

 

Office 365

Office 365 je besplatan za sve učenike i nastavnike

Odbojka za učitelje

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Arhiva dokumenata
eTwinning

Projekti


Dabar

Dabar

Sigurnost

Kako zaštititi dijete

CERT

CARNet portali

 

Institucije

 

Anketa (mala)
Kako vam se sviđa web stranica škole?
brojač
Ispis statistike od 4. 8. 2010.

Ukupno: 1617166
Ovaj mjesec: 1453
Ovaj tjedan: 841
Danas: 46
 

Vrlo obazriva kritika

Nakon napornog posla, otac je vrlo strpljivo slušao kako njegov sedmogodišnji sin struže po violini, a pas mu usput pomaže očajno zavijajući. Cijelo je vrijeme otac silno pokušavao biti pun razumijevanja za pokušaje umjetničkog izražavanja svog potomka – kako se to od oca već i očekuje, ali što je previše, previše je. Za već napete živce, ne znaš što je gore: violina ili pas.

Pokušavajući biti dobrim ocem, najboljim ocem u danim uvjetima, on napokon reče: - Sine, možeš li svirati nešto što pas ne zna?

U navedenom primjeru otac se mogao jednostavno naljutiti, ali je reagirao pametnije. A kako izaći na kraj s emocijom ljutnje kada se javlja kod djece?

 

Budite dobar model djetetu

Pokažite djetetu primjerom kako se konstruktivno može suočiti sa  ljutnjom, jer ako se sami ne znate suočiti s ljutnjom (vičete, svađate se) dijete će naučiti da je to jedini način reagiranja.  Jako sam ljuta na tebe što si to napravio. Najradije bih te istukla. Ali neću, idem u sobu i vratit ću se kad se smirim.

 

Pohvaljujte dobro ponašanje

Umjesto da kritizirate i kažnjavate dijete kad pokazuje neprimjerenu ljutnju, radije ga pohvalite i nagradite kad vidite da je uspjelo sa svojom ljutnjom izaći na kraj. Drago mi je da se danas nisi posvađao s Hrvojem u školi, već ste se dobro slagali.

 

Pomozite djetetu da razumije i izrazi svoje osjećaje

U zdravim obiteljima djeci je dopušteno izražavanje svih osjećaja i ugodnih i neugodnih. Roditelji ih ne kritiziraju niti kažnjavaju  ako primjereno izražavaju svoje osjećaje, uključujući ljutnju. Kad se dijete naljuti pokažite mu da ste to primijetili i da ne odbacujete njegov osjećaj. Vidim da si ljuta. Kako ti mogu pomoći? Dijete ne može uvijek dobiti sve što želi, ali ako mu ovako pristupite, pokazat ćete mu da uvažavate njegove osjećaje i da vam nije svejedno.

 

Postavite jasna i visoka očekivanja kad je u pitanju ljutnja

Prilagodite svoja očekivanja realnosti i osobinama svog djeteta. Nakon što ste odredili svoja očekivanja, jasno ih kažite djetetu. Imaš potpuno pravo ljutiti se na brata što ti je sakrio pernicu, ali nemaš ga pravo udariti. Znam da si ljut, ali očekujem da se kontroliraš i ne udaraš oko sebe.

 

Naučite dijete da je ljutnja dobra za identificiranje problema, ali ne za njihovo rješavanje.

Ljutnja nam pokazuje da postoji neki problem, da nešto želimo, a to ne možemo ostvariti. Možda imamo previsoka očekivanja ili nas drugi ne razumiju. Problem postoji i ne smijemo ga zanemariti. No moramo mu pristupiti na konstruktivan način. Dijete mora znati da postoje i prihvatljiviji načini da dođe do cilja, a ne da se ljuti. Sada kada smo otkrili problem, kako bi ga najbolje mogao riješiti?

 

Potaknite dijete na empatiju

Potaknite dijete da vidi situaciju očima druge osobe. Djeca osjećaju grižnju savjesti kada vide da su učinila nešto što je drugu osobu povrijedilo. Hoće li rješenje koje si predložio možda povrijediti Hrvoja?

preskoči na navigaciju