preskoči na sadržaj

Osnovna škola Rugvica

Login
Tražilica
Vremenska prognoza

e-dnevnik

Upisi u 1. razred

Izaberi srednju školu

 

Office 365

Office 365 je besplatan za sve učenike i nastavnike

Odbojka za učitelje

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Arhiva dokumenata
eTwinning

Projekti


Dabar

Dabar

Sigurnost

Kako zaštititi dijete

CERT

CARNet portali

 

Institucije

 

Anketa (mala)
Kako vam se sviđa web stranica škole?
brojač
Ispis statistike od 4. 8. 2010.

Ukupno: 1617166
Ovaj mjesec: 1453
Ovaj tjedan: 841
Danas: 46
Kako potaknuti djetetove društvene vještine?

„Snježne pahulje su najkrhkije djelo prirode, pogledajte samo što mogu učiniti kad se sastave“ Vista M. Kelly

Društvene ili socijalne vještine predstavljaju važne životne vještine svakog čovjeka koje su uče od najranijeg uzrasta, a utvrđuju cijeloga života. Komuniciramo li lako s drugim ljudima, jesmo li prihvaćeni u društvu, postaje vidljivo već u školsko doba koje je djetetu obično prva stepenica društvenog života i provjera društvenih vještina. Bez obzira jesmo li po prirodi introverti ili ekstroverti, društvene vještine se mogu naučiti, a u tome važnu ulogu imaju roditelji

·      Dijete treba poticati na raspravu o svojim idejama i osjećajima i stvarati prigode u kojima dijete komunicira. Primjerice, važno ih je naučiti da otvore ulazna vrata i znaju reagirati s poštovanjem i pristojnošću, tko god da je došao. Kod liječnika ili zubara treba ih ohrabriti da sami objasne što nije u redu. Može im se ponuditi i gotov scenarij, npr. nalaze se u dućanu i na izlasku su vidjeli da im novac nije dobro vraćen. Što će učiniti? Cilj je da djeca nauče biti izravna, jezgrovita i pristojna u traženju nečega što žele ili objašnjenju svog mišljenja i svojih osjećaja.

·       Dijete treba učiti i ćaskanju jer to nije nešto što dolazi samo po sebi. Mogu se pronaći teme koje će se uspješno koristiti u razgovoru s nekim koga dijete ne poznaje dobro. Prvi dojmovi su iznimno važni, pa djeci treba objasniti važnost održavanja kontakta očima, smiješka uz snažan stisak ruke i sl

·  Djeca se ponekad osjećaju manje vrijednima ukoliko po prirodi nisu vođe. Istina je da samo nekolicina među nama trebaju biti vođe. Velika je stvar pokazati djeci kako mogu biti cijenjeni bez obzira na svoju ulogu u društvu, bili oni kreativci, metodični i dobro organizirani ili osobe koje rješavaju probleme. Pomozite im da pronađu svoju ulogu angažirajući ih u obiteljskim zadatcima.

·    Poučite dijete da naše ponašanje uvijek ima odjek. I najmanji kamen bačen u jezero stvara krugove oko sebe koji se šire. Jednostavne pozitivne akcije kao što je osmijeh upućen nekome, pokazivanje zanimanja za nečije interese i osjećaje čini veliku razliku i gradi prijateljstva.

preskoči na navigaciju