
PROJEKT- Školski vrt
Projekt Zagrebačke županije „Ekološki uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja“ je započeo u jesen 2019. godine. Naručitelj je Zagrebačka županija, a izvršitelji Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i osnovna škola Rugvica. Naša škola je bila model/primjer praktičnih aktivnosti, zadataka i savjeta o uspješnom postavljanju i njegovanju aromatičnog vrta po ekološkim standardima uzgoja. Prikazani su nam primjeri organizacije vrta, potreban osnovni materijal i pribor, kartice pojedinih ljekovitih i aromatičnih vrsta koje su posađene u vrtu, ekološke čimbenike za optimalan rast i razvoj, tehnologiju uzgoja kao i primjenu te postupke pripreme finalnih proizvoda. Također, predložene su i aktivnosti za učenike. Krajem 2020. g. izrađen je priručnik.
U svibnju 2020. zemlja je pripremljena i vrt zasađen. Posadili smo: neven, paprenu metvicu, bosiljak (sitnolisni, krupnolisni i ljubičasti), lavandu, lavandin, matičnjak i dragoljub.
Nastava je tada bila na daljinu, na žalost, pa smo s učenicima cijelu sjetvu i pripravu bio pripravaka radili na taj način. Najprije se pojavila hrđa (smeđe pjege na listovima) na matičnjaku, pa smo listove tretirali pripravkom od preslice i biljka se oporavila. Zatim se pojavila „slabost“ bosiljka, a to smo riješili gnojivom od koprive.
Tijekom ljeta, pa do jeseni, naš vrt je lijepo napredovao. Izradili smo kartice biljaka, postavili stazice i farbali palete za klupice. U vrtu je tada bilo oko 30-ak učenika predmetne nastave i 20-ak razredne.
Na jesen , s početkom nove školske godine 2020., već smo imali dovoljno bilja kako bismo započeli izradu finalnih proizvoda: sušeni bosiljak kao začin, listovi mente i matičnjaka za sirup, a neven smo sušili za izradu masti. Učenici su osmislili logo vrta, te smo krenuli na pakiranje proizvoda.
U prosincu 2020. godine dobivamo plastenik 9x3m, a to je poklon Zelong hita iz Rugvice. Naša priča se odmah proširila. Nabavili smo kompostere, jer smo počeli gomilati biljni otpad, a i obavili prvu sjetvu u prosincu u plasteniku. Sadili smo luk, salate , peršin, mrkvu i grašak (peršin nam je bio cilj, a ostalo je adi bioraznolikosti). U siječnju smo počeli sa sijanjem sjemena bosiljka, rajčice, peruanske jagode, paprike, dragoljuba, origana i kadife na prozorskim klupicama u školi i tako njegovali zalijevanjem i presađivanjem mlade biljke do polovice svibnja.
Do tada bismo obavili zimsku rezidbu matičnjaka, mente i lavande, uveli smo samonavodnjavanje u plastenik, planirali i proučavali preko video lekcija što sve možemo proizvoditi i za što nam služe posađene biljke, kupili dehidrator te obogatili naš projekt sa dodatnim novim proizvodima. Počeli smo sa berbom i sušenjem listova peršina iz plastenika, te origanom koji je rastao na vanjskom dijelu, a onda bismo ih pakirali, vagali i lijepili omotnice s našim logom. Prije ljeta uvijek slijedi detaljno uklanjanje korova kako bismo krajem ljeta, kada se vratimo u školu, nastavili sa daljnjom berbom nevena, bosiljka, mente, matičnjaka i peršina. Od navedenih biljaka bismo ponovno kuhali sirup, sušili ih, usitnjavali, te napokon pakirali. Tako smo išli 18.9.2021. i na naš prvi sajam u Dugo Selo gdje smo naše proizvode prezentirali kroz našu školsku zadrugu Horugva.
Svake jeseni, naša priča je uglavnom ista. Berba, sušenje, kuhanje sirupa, pakiranje, lijepljenje naljepnica…. U hladnijim danima imamo toliko sušenog bilja da nam nikada nije dosadno. Pakiramo. Podrezujemo , sada već grmove, mente , matičnjaka i lavande. Peršin u plasteniku je spreman za berbu tokom cijele godine, a sada smo i dio nevena stavili tako da plastenik nikada nije prazan. Uvijek sadimo i neko povrće i cvijeće radi bioraznolikosti i dobrosusjedskih biljnih odnosa.
U proljeće 2022. smo napravili i nekoliko verzija hotela za kukce, a trajnice cvijeća nam redovito niču. Tako smo dodatno obogaćeni bojama i kukcima. Također smo i mi bili razigrani toga proljeća, te iskopali malo jezero s mostićem i kamenjarom na koji sadimo razne sukulente. Dečki su napravili ogradicu od šiba i granja. Sudjelovali smo u dvije TV emisije.
Na jesen , s početkom nove školske godine 2020., već smo imali dovoljno bilja kako bismo započeli izradu finalnih proizvoda: sušeni bosiljak kao začin, listovi mente i matičnjaka za sirup, a neven smo sušili za izradu masti. Učenici su osmislili logo vrta, te smo krenuli na pakiranje proizvoda.
U prosincu 2020. godine dobivamo plastenik 9x3m, a to je poklon Zelong hita iz Rugvice. Naša priča se odmah proširila. Nabavili smo kompostere, jer smo počeli gomilati biljni otpad, a i obavili prvu sjetvu u prosincu u plasteniku. Sadili smo luk, salate , peršin, mrkvu i grašak (peršin nam je bio cilj, a ostalo je adi bioraznolikosti). U siječnju smo počeli sa sijanjem sjemena bosiljka, rajčice, peruanske jagode, paprike, dragoljuba, origana i kadife na prozorskim klupicama u školi i tako njegovali zalijevanjem i presađivanjem mlade biljke do polovice svibnja.
Od ove školske godine 2022./2023. intenzivno surađujemo sa školskom izvannastavnom grupom Prirodna kozmetika, tako da naše biljke idu u preradu za mast od nevena i gaveza koje se izrađuju u školi. Učenici podjednako sudjeluju na obje školske izvannastavne aktivnosti. Posla ima za sve. Gavez smo zasadili u vrtu kao novu ljekovitu biljku, a uočili smo i stolisnik koji nam raste u plasteniku i oko njega.
Do današnjeg dana naš vrt je pun. Sam se zasađuje višegodišnjim biljkama, skupljamo sjeme kako bismo bili samodostatni, redovito skupljamo štetnike, obavljamo nekoliko godišnji berbi ljekovitog i začinskog bilja, zabavljamo se ponekad izradom pesta od peršina, smoothiem od cikle, mrkve i banane, pripremamo zemlju za proljetnu i zimsku sadnju te trenutno u ponudi imamo : sušeni bosiljak, origano i peršin kao začin, sirup mente i matičnjaka u proljetnoj i jesenskoj verziji, mast od nevena i gaveza, tinktura mente i matičnjaka, čajevi od mente i matičnjaka, te vlastito gnojivo Ekofolium (osušeni, usitnjeni i zapakirani listovi koprive, gaveza i stolisnika). S novim smo proizvodom sudjelovali na Županijskoj smotri učeničkih zadruga u Pušći ovoga proljeća s našom školsko zadrugom Horugva. Naše učenice su oslikale štand.
Ove godine završava naša suradnja s nama dragom generacijom učenika s kojom smo podigli vrt. Kao završetak naše priče s ovom generacijom, slijedeći tjedan dvije učenice putuju u Rumunjsku u organizaciji Zagrebačke županije na međunarodnu suradnju i razmjenu iskustava.